nederlands
english

Kennisbank Sociale Innovatie

Best practices en andere informatie over Sociale Innovatie, Slimmer Werken en Innovatief Organiseren

Terug naar start

Kenmerken

  • Auteur: MT.nl
  • Datum van publicatie: 1 maart 2017
  • Datum van plaatsen: 1 maart 2017

Downloads

Delen

Acties

Waardering:
Waardering: Aldowa; Ondernemer Allard Droste schafte vaste werktijden en functieprofielen af
SluitenX

We werken nu nog met veel plezier
aan sociale innovatie, maar het NCSI
stopt per 1 april 2012 haar activiteiten!

Hoe lang kunt u ons nog bereiken?

Aldowa; Ondernemer Allard Droste schafte vaste werktijden en functieprofielen af

2017 – Aldowa is een Rotterdams metaalbedrijf gespecialiseerd in het maken van metalen gevelbekleding. Er werken ca. 20 mensen. Het bedrijf werd 10 jaar geleden overgenomen door Allard Droste en Jan Boom. Zij voerden een nieuwe managementstijl in die bleek te lijken op wat Ricardo Semler met zijn bedrijf in Brazilië heeft gedaan.

Daarover en over het boek van Droste  heeft geschreven (genaamd: Semco in de polder), gaat het artikel in MT.nl Business, dat hieronder wordt samengevat. 

Sociale innovatie

De medewerkers in het bedrijf krijgen alle vertrouwen om het werk zelf te regelen, de benodigde materialen te betellen en te bepalen hoe het werk wordt uitgevoerd. Er zijn geen vaste werktijden, functieprofielen of beoordelingsgesprekken.

Aanleiding en aanpak

De aanleiding was dat de eigenaren zich erover verbaasden dat volwassen medewerkers die in de privésfeer verantwoordelijkheid dragen voor kinderen en de voetbalkantine runnen, op het werk hun mond moeten houden en acht uur lang moeten doen wat hun gezegd wordt.

Nu voeren medewerkers een hele order uit. De eigenaren lopen rond, inspireren en dromen. Droste zet de stip op de horizon. 

Resultaten

De omzet van Aldowa steeg tijdens de crisis met 15% en is in 10 jaar vervijfvoudigd. De medewerkers hebben zo veel mogelijk vrijheid. 

Referentie

Peters, Thijs. ‘Ondernemer Allard Droste schafte vaste werktijden en functieprofielen af.’ In: MT.nl Business. 26 januari 2017. Dit artikel is als bijlage opgenomen.

Zie ook: Droste, Allard. (2017) ‘Semco in de polder’. Boom Uitgevers Amsterdam.