BuurtzorgT
Revolutionizing Mental Health Care with Self-Managed Teams
BuurtzorgT
BuurtzorgT werd ruim tien jaar geleden opgericht door een hulpverlener in de geestelijke gezondheidszorg: Nico Moleman en door Jos de Blok. De Blok is tevens een van de oprichters van Buurtzorg Nederland. De buurtteams in BuurtzorgT verlenen thuiszorg aan psychiatrische patiënten. De teams bestaan uit ca. 8 professionals. Naar het voorbeeld van Buurtzorg Nederland (zie: bij referenties hieronder), zijn de teams zelfsturend.
In de Newsletter van Corporate Rebels (Febr. 2005) is een artikel over BuurtzorgT opgenomen (zie de link bij de referenties).
De sociale innovatie
Zelfsturende teams, waarin een psychiater, psychiatrisch verpleegkundigen en therapeuten participeren, maken samen met de patiënt en e.v. familie en vrienden een behandelplan. De teamleden regelen zelf roosters, vakantieplannen etc. en de financiële verantwoording.
In mei 2020 werd de structuur van zelfsturende teams gecompleteerd met ‘Steward Ownership’. Volgens de oprichters past dat bij het werken vanuit zelfsturende teams.
Er zijn nu ‘eigendomsaandelen’ en ‘winstrechtloze aandelen’. De eigendomsaandelen zijn verkocht aan de Purpose Foundation en Purpose Evergreen Capital (PEC). Aan deze aandelen is geen zeggenschap verbonden. PEC kan deze aandelen niet aan een ander dan aan Buurtzorg (terug)verkopen. De winstrechtloze aandelen blijven in de organisatie en daar gaan de Stewards over. Deze stewards – in dit geval de twee oprichters – ontlenen daar zeggenschap aan en beheren deze aandelen als een soort rentmeester.
Bij Steward-ownership staat het doel van de organisatie boven winst. Het stemrecht over beleid blijft bij de betrokkenen in de onderneming en winsten worden geherinvesteerd of besteed aan goede doelen.
Op deze wijze wordt voorkomen dat BuurtzorgT wordt verkocht en ook dat BuurtzorgT haar missie uit het oog verliest.
Het doel van de Duits-Zwitserse investeringsmaatschappij PEC is middelgrote ondernemingen zelfstandig te houden en trouw aan hun ideële doelen.
Achtergrond
Ongeveer 5 jaren na de oprichting bestond BuurtzorgT uit 180 medewerkers werkend vanuit 34 teams. Er waren enkele problemen met de financiering: BuurtzorgT moest alles prefinancieren omdat de wettelijke regels (diagnosebehandelcodes) bepalen dat eerst wordt uitbetaald wanneer de behandeling voltooid is. Bovendien komt het moment van opvolging van de oprichters dichterbij. Zij wilden de organisatie niet verkopen aan een conventionele investeringsmaatschappij of ‘private equity’.
Resultaten
Het concept van BuurtzorgT is nog steeds effectief. De kwaliteit van zorg blijkt hoog te zijn. Professionals willen er graag werken en zij zijn erg tevreden. BuurtzorgT bespaart op kostbare verpleegcentra en het reduceert wachttijden.
Referentie
Schneider, Annika Rosalie: (download) BuurtzorgT: Revolutionizing Mental Health Care with Self-Managed Teams. In: Corporate Rebels, Febr. 02, 2025
Andere artikelen over BuurtzorgT
BuurtzorgT-wordt-eigenaar-van-zichzelf-Zorgvisie.pdf
BuurtzorgT-gebruikt-Steward-Ownership-als-slimme-investeringsvorm-v2-Zorgvisie.pdf
Over Steward Ownership algemeen, zie in deze Kennisbank:
Over Buurtzorg Nederland, zie in deze Kennisbank: