Humanistic Engineering
Engineeringfor the People
2022 – In zijn artikel “Humanistic Engineering" schetst Bolton een beeld over de ingenieurswereld, die ondanks goede bedoelingen van veel vakmensen, onbedoeld bijdraagt aan een samenleving die steeds minder rechtvaardig en democratisch wordt. Hoewel deze negatieve trend is ingezet, geeft de onderzoeker hoop door een nieuwe vorm van engineering voor te stellen: “Humanistic Engineering”. In deze vorm van engineering staat de mens centraal en moeten alle gevolgen (producten of diensten) van engineering een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij.
Het artikel legt uit hoe de huidige situatie zich heeft ontwikkeld door te wijzen op enkele kernproblemen bij de ingenieurs en hun producten. Hij benadrukt de complexiteit van moderne systemen, wat kan leiden tot problemen op het gebied van veiligheid. Daarnaast bekritiseert hij de reactieve aard van het vakgebied, waarbij de focus ligt op het oplossen van huidige problemen zonder de onderliggende oorzaken aan te pakken. Volgens hem is de ingenieurswereld gestopt met ontwerpen met visie, voor de mens/maatschappij en zijn ze nu vooral gericht op de financiële ambities van grote bedrijven, waarbij de behoeften van de maatschappij vaak als iets negatiefs wordt gezien.
Een ander belangrijk punt van kritiek dat Bolton naar voren brengt, is dat het werk van ingenieurs geen duidelijke waarden heeft. Hij koppelt dit aan neoliberalisme, waarbij de markt wordt gezien als de beoordelaar van een product. In dit systeem worden de “beste" producten bepaald door hun succes op de markt. Deze aanpak mist volgens Bolton morele leiding.
Als oplossing stelt Bolton Humanistic Engineering voor, een benadering waarin elk project het doel heeft het leven van mensen te verbeteren en maatschappelijke doelen te bereiken. Hij schetst een toekomst waarin technologische vooruitgang iedereen, ongeacht achtergrond, ten goede komt en de samenleving rechtvaardiger, duurzamer en inclusiever maakt. Verder moet de technologie in de toekomst “empowering” zijn, waarbij individuen worden aangemoedigd om de technologie zelf aan te passen en ermee te experimenteren (niet alles volgens de regels van grote bedrijven). Bovendien zouden deze technologieën milieuvriendelijk en duurzaam zijn, waarbij ze niet alleen schade voorkomen, maar ook eerdere milieuschade herstellen.
Bolton roept op tot een complete heroverweging van het doel van engineering. Hij daagt ingenieurs uit om verder te kijken dan efficiëntie of winst (gedachte van grote bedrijven), en hun kennis en kunde in te zetten om de samenleving op een positieve manier te veranderen. Humanistic Engineering veronderstelt een beeld van de toekomst waarin wetenschap en technologie de maatschappij verder helpt; een wereld waarin mensen (niet de grote bedrijven) de macht hebben om door middel van technologie en een sociaal netwerk verandering teweeg te brengen die de huidige negatieve aspecten tegengaan.
Referentie
Bolton, M. L. (2022). Humanistic Engineering: Engineering for the People. IEEE Technology And Society Magazine, 41(4), 23–38. https://doi.org/10.1109/mts.2022.3219132