Innovating human capital in Industry 5.0
Position paper: Skills challenges in Industry 5.0
2024 – Industry 5.0 houdt de belofte in van menswaardige arbeidsomstandigheden en -verhoudingen alsmede die van verantwoordelijk omgaan met het milieu. Deze concepten worden niet overgenomen bij ongeveer 90% van de Nederlandse industriële bedrijven. Dat betreft hoofdzakelijk midden- en kleine bedrijven (MKB). Dit is voornamelijk te wijten aan het ontbreken van het benodigde personeel, de capaciteiten en de expertise om Industrie 5.0 effectief te omarmen.
In dit paper wordt ingegaan op de vereiste vaardigheden en hoe (MKB-)organisaties de ontwikkeling van die vaardigheden kunnen stimuleren en faciliteren en wat het MKB overigens kan doen om de uitdagingen van Industry 5.0 het hoofd te bieden.
Inzichten uit de literatuur worden gecombineerd met de resultaten van het empirisch onderzoek dat door de auteurs wordt gedaan.
Enkele bevindingen
In het algemeen geldt dat Industrie 5.0 een operationeel personeelsbestand vereist dat zich bewust is van de voortgang van nieuwe technologie, de praktische toepassingen ervan begrijpt, wil implementeren en zich eraan wil aanpassen. Deze voorwaarden vormen echter een uitdaging voor productiemedewerkers in het MKB, die niet regelmatig worden blootgesteld aan nieuwe technieken en zelden worden betrokken bij de beslissingen over en de implementatie van nieuwe technologie.
Voorts concluderen de auteurs, naast andere punten:
- dat effectief taakontwerp essentieel is voor het benutten en ontwikkelen van de vaardigheden die nodig zijn voor Industrie 5.0. Het definiëren van duidelijke rollen, verantwoordelijkheden en taakverdeling is van cruciaal belang,
- dat er behoefte is aan goed gedefinieerde leer- en bijscholingsinitiatieven,
- dat Interorganisatorische Skills Learning Communities (ISLC) veel potentieel lijken te hebben; ISLC’s zijn publiek-private partnerschappen die leren, werken en innoveren combineren in een hybride omgeving,
- dat productiemedewerkers bij beslissingen over de adoptie en het gebruik van nieuwe technologieën betrokken moeten worden,
- dat ‘unieke menselijke’ vaardigheden zoals veerkracht, kritisch denken en sociale vaardigheden ontwikkeld moeten worden evenals methodologische vaardigheden zoals probleemoplossing en analytisch denken,
- dat het milieubewustzijn en duurzaam gedrag in trainingsprogramma’s dienen te worden geborgd.
Referentie
Innovating human capital in Industry 5.0. Position paper: Skills challenges in Industry 5.0. techyourfuture.nl; Enschede 2024.
Auteurs: Dennis Trotta, Koen Nijland, Thomas Stege, Luuk Collou, Marcella Hoogeboom, Stephan Corporaal, Paul Preenen, Nick Goossen, Mireille Post-Hubers, Maaike Endedijk, Jannes Slomp, Lisa Winkelman.
Saxion University of applied sciences, University of Twente, TNO, HAN University of applied sciences.
Download het paper via de knop hieronder.